ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΛΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ξύλο & Περιβάλλον

Ξύλο &

Περιβάλλον

Η επιλογή ξύλου ως υλικό δόμησης βοηθά στην διατήρηση του περιβάλλοντος.

Ένα ξύλινο εξάρτημα ή μέρος κατασκευής απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να παρασκευαστεί σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο από τσιμέντο, σίδερο ή αλουμίνιο. Χρειάζεται μονάχα να τεμαχιστεί, να λειανθεί και να βαφτεί σε αντίθεση π.χ. με ένα αλουμινένιο που πρέπει να θερμανθεί στου 1000+ βαθμούς Κελσίου για να διαμορφωθεί, απαιτώντας έτσι τεράστια ποσά ενέργειας.

Η ξυλεία που προσφέρει ο Συνεταιρισμός Επιπλοξυλουργών Χανίων προέρχεται από δάση αειφορικής διαχείρισης. Πρόκειται για δάση των οποίων η χρήση ελέγχεται με τέτοιο τρόπο και ρυθμό, που να υποστηρίζονται η βιοποικιλότητα, η παραγωγικότητα και η ζωτικότητα τους και να εξασφαλίζονται οι οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές τους λειτουργίες.

Τέλος, το ξύλο, όταν παύει να είναι δυνατή η εκμετάλλευση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλους τρόπους και έτσι με μία έννοια πρόκειται για ένα ανακυκλώσιμο υλικό το οποίο τελικά ενσωματώνεται και πάλι στο περιβάλλον σε αντίθεση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για κατασκευές, όπως το τσιμέντο ή το μέταλλο.

Άρχισε η Εποχή του Ξύλου

Πως το ξύλο έρχεται να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής!

Ο 17ος αιώνας ήταν η εποχή του λίθου.
Ο 18ος αιώνας ήταν η εποχή του τούβλου.
Ο 19ος αιώνας ήταν η εποχή του σιδήρου.
Ο 20ος αιώνας ήταν η εποχή του σκυροδέματος.
Ο 21ος αιώνας προβλέπεται να είναι η εποχή του ξύλου.

Alex de Rijke
Αρχτέκτονας και ιδρυτής της dRMM που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σε μια εποχή όπου η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης επιβάλει την ανέγερση περισσοτέρων κατοικιν , ειδικά στα αστικά κέντρα, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο λόγω της εκτεταμένης χρήσης ενεργοβόρων δομικών υλικών, όπως είναι ο Χάλυβας και το σκυρόδεμα.

Για την παραγωγή των παραπάνω υλικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χρειάζεται να καταναλωθεί ετησίως το 16% του συνόλου των ορυκτών καυσίμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα και υπολογίζεται πως ευθύνονται για το 30% της παγκόσμιας εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου.

Η χρήση χάλυβα και σκυροδέματος για πολλές δεκαετίες στην δόμηση, φέρνει την οικοδομική βιομηχανία, αντιμέτωπη με τις ευθύνες της απέναντι στο περιβάλλον και της επιβάλει την εύρεση βισιμων λύσεων με στόxo πάντα τo μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κύμα προβληματισμού και έρευνας, με αποτέλεσμα πολλοί σπουδαίοι αρχτέκτονες και μηχανικοί να στρέφονται και να υιοθετούν σαν βώσιμη λύση στο προβλημα της κλιματικής αλλαγής, την χρήση του ξύλου ως κύριο δομικό στοιχείο στις κατασκευές.

Παρόλο που το ξύλο έχει αρχαίες ρίζες στην δο- μηση κτιρίων , ωστόσο άρχισε να τραβά το Παγκό- σμιο επιστημονικό ενδιαφέρον μόνο τις δύο τε- λευταίες δεκαετίες , όταν έκαναν την εμφάνιση τους τα ξύλινα πάνελ CLT (Cross-Laminated Timber / σταυρωτή επικολλητή ξυλεία ) Με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλο- ντος οι εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες που έχουν το CLT αφού συγκρίνονται με αυτές του χάλυβα, επτρέπουν πλέον στους αρχπέκτονες να χτίσουν μεγαλύτερα και ψηλότερα ξύλινα κτίρια. Σήμερα ακόμη και ουρανοξύστες από ξύλο αποτελούν μια πραγματικότητα.

synetep_logo.png
© 2020, Συνεταιρισμός Επιπλοξυλουργών Νομού Χανίων
ΟΙΚΟ ΣΤΥΛ

Κατασκευή ιστοσελίδων PC NET WORKS

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε άμεσα για νέα προϊόντα και προσφορές μας!

* Σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα και τον Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR.

Search